Medelhavs Köttfärs i ugnen

500g Nötfärs
1ägg
1msk fiberhusk
2tsk Persilja( jag använder frysta kryddor)
1/2 Röd paprika
1 lök
Salt & peppar


Hacka löken & paprikan så smått det bara går eller kör i matberedaren :)
blanda ner allt i en bunke och knåda ihop det.
Lägg sedan ut det i en ugnssäker form och skiva två tomater & lägg på och ställ det i ugnen 200Grader i ca 20min.

Receptet kommer från Tanias blogg

Ungsbakad lax

2-4 laxfiléer

250g Ostronskivling eller annan svamp
1burk matvete
200g ruccolla
1/2 Citron
3msk olivolja
2-3krm örter av smak.

Blanda 2msk olivolja med 2krm örter och häll över det på laxen i en ugnssäker form och in i ugnen på ca 200grader

Skivar svampen och stek i olivolja lägg över matvete och stek lite till salt & peppar samt resten av kryddorna. Häll i färsk ruccola och rör om. Pressa över lite citronsaft...

Servera med ångkokta grönsaker..


Receptet kommer från Tanias blogg

Kyckling Gryta

2-4 st kycklingfileér
2krm salt
1krm Svartpeppar
1msk olivolja
2dl soyamatlagningsfgrädde eller kesella
1dl vatten
1 burk krossade tomater
Färsk dragon eller annant örtmix av favoritsmak...
1. Skär kycklingfiléerna i 4-5 bitar, salta och peppra. Bryn dem runt om i olja ca 5 minuter. Tillsätt soya "grädde"/kesella och vatten. Sjud ca 1 minut.
2. Tillsätt de krossade tomaterna samt grovt hackad dragon och låt allt bli genomvarmt.


Servera en härlig grönn sallad till!


Receptet kommer från Tanias blogg

Linssoppa

Fräsch och nyttig soppa!

Ingredienser:

500 g bruna torkade linser
1 stor gul lök
2 morötter
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljong
2,5 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
Ev. Färsk chili (inget måste) Salt, peppar

Tillredning:
Lägg linserna i en kastrull och häll i vatten så de täcks över. Koka upp ett par minuter. Under tiden så skalar man morot och lök och hackar de. När linserna har kokat upp så häller man bort vattnet och lägger in de igen i kastrullen. Lägg i alla ingredienserna och låt koka med lock på i ca : 30 min. Smaka av salt och om linserna är färdigkokta. Om det är för vattnigt så koka ett par minuter utan lock. Soppan är godare om de är lite tjock. Det blir den även om den får kallna lite innan servering. Servera med en grönsallad typ, ruccola, tomat, gurka, gul/röd paprika, lite olivolja och vinäger i.

Recept av Tomas Chavrouzas 

Aubergineröra med chili och vitlök

En röra man kan använda till mycket!

Ingridienser:
Auberginer
Valnötter
Chilli
Vitlök
Salt, Peppar & Olivolja

Gör så här:
Skala och skiva auberginer sedan grilla i ugnen. Hacka valnötter och chili. Lägga auberginerna efter de har kallnat i en matberedare eller krossa de ordentligt med en gaffel. Blanda sedan i valnötter, chili, pressad vitlök, salt peppar och lite olivolja. Låt stå i kylen ett par timmar. Helst över natten så att den kan dra smak. Riktigt gott!

Recept av Tomas Chavrouzas 

Kryddstark fiskgryta

Kryddstark mat kan ge huden en hälsosam lyster.

Ingredienser:
1 msk olivolja
1,25 dl hackad lök
0,75 dl grovhackad röd paprika
0,75 dl grovhackad grön paprika
1 dl skivade champinjoner
2 finhackade vitlöksklyftor
1,25 dl kycklingbuljong med låg salthalt
2 burkar krossade tomater
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk cayennepeppar
1 st. lagerblad
250 g färska eller frusna kokta, skalade räkor
150 g färska eller frusna kammusslor
1 msk hackad persilja
Salt och peppar efter smak.

Gör så här:
Hetta upp olivolja på medelvärme i en stor gryta. Lägg ner lök, paprika, svamp och vitlök och låt koka under omrörning i 8-10 minuter. Tillsätt kycklingbuljong, spiskummin, cayennepeppar, salt, peppar och lagerblad. Låt sjuda utan lock i 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt räkor och kammusslor, täck grytan och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter beroende på kammusslornas storlek. Rätten är klar när kammusslorna är genomkokta och hela rätten är genomvarm. Smaka av med kryddor och ta bort lagerbladet. Rör ner persiljan före serveringen.

Näringsvärde per portion:

Kalorier Protein Fett Kolhydrater
215 23 g 5 g 21 g

Kryddig kyckling cacciatore

En kryddig syditaliensk favorit

Ingredienser:
2 kycklingbrösthalvor, utan ben och skinn
Salt och peppar efter smak
En halv hackad rödlök
6 hackade vitlökskyftor
1 msk kapris
2 msk färsk basilika eller 2 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkade röda chiliflingor
400 g (1 burk) passerade tomater
2 röda paprikor i bitar

Gör så här:
Krydda kycklingen med salt och peppar. Spraya en stor stekpanna med matlagningsspray och bryn kycklingen på medelvärme i 3 minuter på vardera sidan.

Lägg kycklingen på en tallrik och sätt åt sidan. Lägg resten av ingredienserna i den varma pannan och låt sjuda i 10 minuter. Lägg tillbaka kycklingen och ev. köttsaft i pannan och skeda såsen över kycklingen. Täck med lock och låt sjuda i ytterligare 7 minuter eller tills kycklingen är mör och genomstekt.

Näringsvärde per portion:

Kalorier Protein Fett Kolhydrater
242 30 g 3.5 g 24 g

Färgglad kycklingsallad

Massor av antioxidanter som hjälper huden att få lyster.

Sallad:
2 halva kycklingbröst som marinerats i teriyakisås, grillats och sedan kylts ned
1 päron, skalat och delat i kuber
10 röda druvor
1 liten burk mandariner utan spad
1 gul paprika, skivad julienne
1 morot, skivad julienne
1/4 avokado, skivad i kuber
2 hackade rödlökar
10 körsbärstomater
1,25 dl broccolibuketter
1 påse blandad sallad eller bladspenat

Dressing:
1 msk risvinäger
2 tsk sojasås
0,5 tsk socker
En knivsudd ingefärspulver
¼ tsk sesamolja
Vitpeppar

Gör så här:
Skär det grillade kycklingbröstet i stavar på längden och lägg ner i en stor salladsskål tillsammans med övriga salladsingredienser. Gör dressingen i en separat skål genom att vispa ihop ingredienserna. Häll dressingen över salladen och blanda så att hela täcks.

Näringsvärde per portion:

Kalorier Protein Fett Kolhydrater
328 32 g 5 g 42 g

Dragonkyckling

Dragon ger det här receptet smaken av bearnaisesås utan extra kalorier!

Ingredienser:
2 kycklingbrösthalvor, utan ben och skinn
1/4 tsk salt 1 msk färsk dragon
1,25 dl kycklingbuljong med låg salthalt
1 msk dijonsenap

Gör så här:
Krydda kycklingen med salt och dragon. Stek kycklingen i 3 minuter på vardera sidan på medelhög värme tills de får färg. Använd en non-stick-panna som du har sprayat med matlagningsspray. Lägg kycklingen på en tallrik och sätt åt sidan. Häll buljongen i pannan och vispa ur pannan för hand. Tillsätt senap och fortsätt vispa. Låt koka tills såsen har reducerats och blivit tjock, cirka 3 minuter. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och vänd bitarna så att de täcks med sås.

Näringsvärde per portion:

Kalorier Protein Fett Kolhydrater
150 28 g 3.5 g 0 g

Kyckling och råris

Testa den här lätta varianten av en populär risrätt med kostfiber från råris och grönsaker. (4 port.)

Ingredienser:
2,5 dl nykokt råris
4 kycklingbrösthalvor, utan ben och skinn
2,5 dl broccolibuketter skurna i småbitar
1 tsk olivolja
2,5 dl hackad bok choy
2 morötter skurna i tändsticksstrimlor
En halv skivad lök
2 vitlöksklyftor
1 hackad salladslök
2 tsk småhackad färsk ingefära
Teriyakisås på flaska

Gör så här:
Krydda kycklingbrösten på båda sidor med salt och peppar. Spraya en stor stekpanna som du har ett lock till med matlagningsspray. Sätt pannan på medelvarm platta och låt bli varm i en minut. Lägg ner kycklingbrösten i pannan och stek i 5-7 minuter eller tills köttet får färg. Vänd kycklingbrösten på andra sidan, lägg på locket och sänk värmen. Stek kycklingen i ytterligare 12-15 minuter eller tills bitarna är genomstekta. Stäng av värmen och ta upp kycklingbrösten från stekpannan. Skär dem i bitar och lägg sedan tillbaka dem i den varma stekpannan. Täck för att bevara värmen.

Medan kycklingen steker kokar du upp 9 dl vatten i en medelstor kastrull med lock. När vattnet kokar lägger du i broccolibuketterna och låter dem koka i 1 minut så att färgen blir klargrön och de får lite tuggmotstånd. Häll av vattnet men skölj inte broccolin.

Hetta upp en stor stekpanna på hög värme och lägg i olivoljan. Lägg ner broccoli, bok choy, morötter, lök, vitlök, vårlök och ingefära och woka i 3-4 minuter tills grönsakerna är krispiga. Krydda med salt och peppar.

Dela upp det kokta råriset i fyra skålar. Toppa riset med grönsaker och skivat kycklingbröst. Smaka av med teriyakisås..

Näringsvärde per portion:

Kalorier Protein Fett Kolhydrater
320 34 g 5 g 12 g

Sallad med bönor och fetaost

En god och hälsosam lunch eller middag.

Ingredienser:
250 g körsbärstomater, delade
1 gurka, delad i fyra delar på längden och skivad
400 g smörbönor (1 burk)
1 rödlök, tunt skivad
1 gul paprika, skivad
2 msk hackad färsk basilika eller mynta
2 msk hackad storbladig persilja
75 g urkärnade Kalamataoliver, delade i halvor
125 g mager fetaost, smulad

Dressing:
1 msk extra jungfruolivolja
Juice från en halv citron

Gör så här:
Lägg alla salladsingredienser utom fetaosten i en stor skål och blanda ihop.
Gör dressingen i en separat skål genom att vispa ihop olja och citronjuice.
Häll dressingen över salladen och blanda så att hela täcks.
Toppa med fetaost och servera.

Näringsvärde per portion:

Kalorier Protein Mättat fett Kolhydrater Kostfiber  
215 12 g 4.2 g 19.4 g 8.5 g  

Näringsberikad köttfärssås

Låt 8 msk Herbalife Tomatsoppa ersätta en burk tomatkross när du lagar din köttfärssås. Det kommer smaksätta och näringsberika din köttfärsås - blir jättegott!

Karins proteinplättar


2 msk Formula 1 proteinmixpulver av valfri smak

4 st äggvitor

1/2 banan eller 1/2 dl blåbär

Blanda och stek i stekpannan.


Servera med bär och keso, kesella eller yoghurt.